NIŽNÁ BOCA: Po štyroch dňoch uhasili rozsiahly požiar vysokohorského rúbaniska

02.05.2012 Liptovský Mikuláš

Nižná Boca 2. mája (TASR) – Rozsiahly požiar rúbaniska v ťažko dostupnom horskom teréne nad liptovskou obcou Nižná Boca v Nízkych Tatrách sa po štyroch dňoch napokon podarilo uhasiť. TASR o tom dnes predpoludním informoval veliteľ zásahu, riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslav Kapusniak.

"Nebezpečné rozširovanie požiaru, ktorý postupne zabral plochu až 130 hektárov, sa nám podarilo definitívne zachytiť včera popoludní a zlikvidovali sme ho krátko pred 20. h. Požiarisko naďalej monitorujeme, v jeho dosahu zostáva pripravená časť špeciálnej techniky a ľudských síl na prípadný ďalší zásah," spresnil.

Zásah komplikoval okrem členitosti terénu predovšetkým silný vietor, kopy haluziny po ťažbe a vrstva ihličia. "Oheň sa šíril nielen vzduchom a po povrchu, ale aj koreňovými systémami. Každý deň sme zasahovali hlboko do noci, nasadenie desiatok našich príslušníkov bolo doslova enormné. V silne zadymenom priestore išli až na dno svojich síl, aby včas zastavili šírenie plameňov," pokračoval Kapusniak.

Zároveň sa poďakoval za pomoc profesionálnym i dobrovoľným hasičom z okolia a posádkam piatich vrtuľníkov rezortu obrany a vnútra. "Zhodou okolností som sa zúčastnil koncom novembra aj na hasení obdobného požiaru v tomto istom horskom masíve. Toto je ďalší výkričník, aby bol každý pri akejkoľvek manipulácii s otvoreným ohňom maximálne opatrný," dodal s tým, že už sa začalo zisťovanie presných príčin vzniku požiaru.
 

Vyberte región